Lewisiana’s laaiend lauwerende liedjeslijst 2007

(want belofte maakt schuld)

Mooie meisjespop
… waarbij ‘mooie’ voornamelijk betrekking heeft op ‘pop’ en niet zozeer op ‘meisjes’, vooraleer u onze redactie alweer van seksisme beticht. Getuige de aanwezigheid van Aimé Winehouse in deze categorie. Er was vorig jaar ook een verdienstelijke Kate Nash, een hmmmbwaja Joss Stone, een weinig overtuigende Bweurk Björk en een (sorry Pierre) betrekkelijk flauwe Suzanne Vega. Charlotte Gainsbourg (‘The songs that we sing’) daarentegen bewees de goddelijke dochter van haar vader te zijn en ook Colbie Caillat (‘Bubbly’) moet een onaardse afkomst hebben, dan wel het resultaat zijn van een onbevlekte ontvangenis. Dat laatste lijkt iedereen in de lage landen te zijn ontgaan in 2007, hopelijk wordt dat ruimschoots goedgemaakt in 2008. En er was natuurlijk (net als vorig jaar) de onovertroffen Regina Spektor (‘Better’).

Baanbrekende beloftes
Waarbij ‘beloftes’ al wat achterhaald is en eigenlijk ‘hypes’ moet zijn, maar u had al begrepen dat we Sus & Wis achterna allitereren en dan komt het zo nauw niet.
Sinds afgelopen jaar is Beirut niet langer de hoofdstad van Libanon, maar het straatorkestje van ene Zach Condon. Ook als uw ontdekking van 2007 Two Gallants, Air Traffic of Grinderman heet, bent u zonder twijfel een bijzonder hippe vogel. Toch gaan de eervolle vermeldingen van Lewisiana naar Johnny Cash Revisted Soulsavers (wordt u even mee heel stilletjes? ‘Kingdoms of rain‘), Battles (‘Atlas‘) en dé song van 2007: ‘Shut your eyes‘ van Snow Patrol.

Roemrijke rock
Radiohead heeft voor het eerst sinds ‘OK computer’ nog eens een album gemaakt dat de moeite was, maar geld hebt u er wellicht niet aan gegeven. Misschien wel aan Kaiser Chiefs, band annex hitfabriek, van wie u vooral de videoclips van ‘Ruby‘ en ‘Love’s not a competition but I’m winning’ moet gezien hebben. Te Lewisiana echter, zijn het de Manic Street Preachers, (‘Your love alone‘), Travis (‘Selfish Jean‘) en The National (‘Fake empire‘) die met onze virtuele, zelfgefabriceerde doch oerlelijke musicaward-postuurkes gaan lopen.

Dandy danceschijven
Haar outfit houdt menig mannelijke hormoonspiegel moeiteloos op peil, maar zelfs women of the opposite sex zijn het er roerend over eens: Roisin Murphy (‘Overpowered‘) was de onbetwiste queen of dance in 2007. Haar – eunuch of niet? – mannelijke tegenhanger heet Mika (‘Love today’) en scoorde het afgelopen jaar meer hits dan Aimé Winehouse shots. Het iets hardere werk kwam van Busy P. (‘Rainbow man‘), onterecht onbekend en onbemind! Kijk eens welks een gigabudget die man aan zijn videoclips spendeert.

België boven
… en dan hoeft het niet eens over politiek te gaan. Er was de blitzmyspacecarrière van Liam Chan (‘Dancing lights’), het vrij ontgoochelend album van Mintzkov met toch enkele indrukwekkende voltreffers (‘Ruby red’) en er was alweer een zeer sterke plaat van Hooverphonic, voortaan met zingende vetkuif (‘Gentle storm’) en desondanks (terecht!) nog steeds de trots van Sinnekloas en vaderland.

Neen, een completer muzikaal overzicht van 2007 gaat u niet vinden. Rest ons enkel de sinds jaar en dag onwaarschijnlijk onderschatte Marvas toe te wensen dat ze de Fixkes van 2008 mogen worden!

Advertenties

  1. The national was voor mij ook dé ontdekking van 2007. Suzanne Vega blijft voor mij- alhoewel al een ietwat belegen – toch een prachtige singer-songwriter.
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: