Opgewarmd staat netjes (2)

Gisteren in Ter Zake (‘The denial machine’) interessante kanttekeningen bij de beweringen uit de uitzending van vorige week (‘The great global warming swindle’).

1) Het Witte Huis nam toen de klimaatverandering een hot topic werd een communicatieadviseur in dienst. Die moest er alles aan doen om de publieke opinie ervan te overtuigen dat er grote wetenschappelijke onenigheid bestaat over de oorzaken van de opwarming van de aarde. Vraag is hoe ‘wetenschappelijk’ die oneningheid wel is.
Pittig detail: de man die Bush op die manier een (drog)reden gaf om het Kyotoverdrag niet te ondertekenen, is intussen tot inkeer gekomen en gelooft nu zelf dat global warming wél wordt veroorzaakt door de mens.

2) Zoals tabaksfabrikanten destijds wetenschappers voor hun kar konden spannen in hun voordeel (‘roken is niet schadelijk voor de gezondheid’, remember …) zo doet de olie-industrie (met Exxon Mobil op kop) nu precies hetzelfde. In ruil voor een aardige duit pleiten sommige wetenschappers Exxon & Co ongegeneerd vrij van alle schuld. Van dat soort slag zijn zij die hun zegje doen in ‘The great global warming swindle’.

Degoutant gewoon … ‘schop de mensen tot ze een geweten krijgen’, schreef Boon, maar zij die er geen hebben schoppen helaas het hardst.

Advertenties  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

  Verbinden met %s%d bloggers liken dit: