Opgewarmd staat netjes

‘Wetenschap is telkens weer op zoek gaan naar bewijzen voor het tegendeel’ is één van de weinige dingen die ik destijds uit de les fysica (of was het chemie) heb onthouden. Nu Al Gore zo stilaan de hele wereld heeft veroverd / overtuigd / geambeteerd met zijn inconvenienth truth, lijkt de tijd rijp om die waarheid in twijfel te trekken. De hype is voorbij, het nieuwe is er af, Gore is een zagevent. Voorbije zaterdag zond Ter Zake een uitgebreide samenvatting van de omstreden docu ‘The Great Global Warming Swindle’ uit.

In een notedop: de mens heeft geen of amper invloed op de opwarming van de aarde. 8 000 jaar geleden smolt het poolijs sneller dan nu: ’t is gewoon een cyclus. En of het al eens bij ons is opgekomen dat die gigantische oranje bol boven ons hoofd, de warmte op aarde meer beïnvloed dat de uitlaat van onze wagen. Dat soort dingen.

En nog: bij wetenschappelijk onderzoek naar global warming wordt er steevast van uitgegaan dat er een verband is met menselijke activiteiten (een hot -uhuh- item garandeert namelijk financiële -politieke- steun voor het onderzoek): dat is volgens sommige wetenschappers niet alleen het verkeerde uitgangspunt, het levert ook een vertekend beeld op van de problematiek. De nadruk ligt telkens weer te veel op de rol van de mens, en door de exponentiële groei van het aantal wetenschappelijke onderzoeken in dezelfde interessesfeer, raakt de publieke opinie doordrongen van een (vals) schuldgevoel.
Daarenboven is de milieuproblematiek is niet alleen een aanslepende hype, het is ook de broodwinning van steeds meer mensen. Ontkennen dat de mens de boosdoener is, is een heel aantal jobs op de helling zetten. Ofte: een groeiend aantal wetenschappers/journalisten houden ‘het geloof’ (‘global warming’ wordt vergeleken met een godsdienst) in stand, anders hebben ze geen werk meer, aldus de non-believers.

Straffe taal, met even overtuigende grafiekjes als die van Al Gore, maar dan zonder hoogtewerker er naast. Als ‘An inconvenient truth’ verplichte kost moet worden in middelbare scholen, dan deze docu evenzeer. Al heeft het wel iets van de complottheoriën rond Diana en 9/11, met dat verschil dat die er in feite niet meer toe doen. Een mens weet niet meer wat hij nog moet geloven. Da’s nog geen reden om plots niet meer ecologisch verantwoord te leven, dat spreekt.

Want gisteren in het nieuws: Russisch permafrost smelt angstwekkend snel. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt zou rampzalige gevolgen hebben en de opwarming van de aarde nog versnellen, aldus Martine Tanghe. En die kan het weten want ze was er 8 000 jaar geleden ook al bij.

Nu zaterdag komen de Gore-aanhangers aan het woord in ‘The denial machine’. Benieuwd wat zij te weerleggen hebben. En u daar? wat denkt u er van? Wie zijn de charlatans, de believers of de non-believers? Is Antwerpen binnen 100 jaar een badstad en bent u dan bereid om een hollander van de verdrinkingsdood te redden door hem te adopteren?

Video:
The great global warming swindle‘ (part 1/9)
The denial machine

Advertenties

  1. 1 Opgewarmd staat netjes (2) « lewisiana

    […] in Ter Zake (’The denial machine’) interessante kanttekeningen bij de beweringen uit de uitzending van vorige week (’The great global warming […]
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: