Dubbel of enkel?

Een tijdje geleden in de mailbox:

Er zijn nieuwe internationale normen wb het gebruik van aanhalingstekens. Onder andere Het Nieuwsblad en De Standaard starten maandag met de implementatie ervan. Maar wij moeten niet zo lang wachten. De ingreep houdt ook geen grote verandering in ten opzichte van onze aanpak nu.

Het komt er op neer dat dubbele aanhalingstekens volledig uit het beeldverdwijnen. Dus ook als het gaat om citaten of stukjes liedjestekst.

Ook bij De Standaard Online gebruikt men uitsluitend nog enkele aanhalingstekens, probleem is wel dat ze ook links naar buitenlandse berichtgeving op hun site weergeven, aangeleverd door andere media (vb Le Monde), met andere regels en dus andere aanhalingstekens… Wie trouwens voluit voor enkele aanhalingstekens wil gaan en berichten overneemt van Belga, heeft met hetzelfde probleem te kampen.

De gedrukte versie van De Morgen hanteert nogal een vreemde uniformiteit. Enkele aanhalingstekens in titels, uitvergrote quotes en begeleidende teksten bij foto’s, dubbele tekens in de artikels zelf. De onlinekrant volgt, net als vrtnieuws.net, dan weer de goeie (?) ouwe regels, met voornamelijk dubbele ‘haakjes’.

Fascinerend toch, hoe dingen kunnen evolueren zonder dat iemand echt kan uitleggen waarom.

Bij de Nederlandse Taalunie zeggen ze het zo:

Vroeger werden om letterlijk te citeren meestal dubbele aanhalingstekens gebruikt, en enkele aanhalingstekens in een beperkt aantal andere gevallen. Tegenwoordig is het gebruik van enkele aanhalingstekens in alle functies in opmars. Wij raden aan om consequent een van de gangbare systemen te volgen.

Maw: enkel mag dus overal en altijd, het wordt op dit ogenblik zelfs aangeraden al kan niemand u er toe verplichten: als u de dubbele variant maar hardnekkig genoeg volhoudt, wordt die ooit wel weer tot de gangbare systemen gerekend.

PS:

aan·ha·lings·te·ken (het ~)

1 elk van beide leestekens die dienen om geciteerde woorden van die van de schrijver zelf te onderscheiden, of die aangeven dat de gemarkeerde woorden niet letterlijk opgevat dienen te worden
2 teken dat dient om een woord of getal op een lagere plaats in dezelfde kolom te herhalen

Wat gedaan in het geval van de tweede betekenis?

Advertenties

  1. Boe! Ik blijf alvast fan van de dubbele aanhalingstekens!

  2. yab

    Dubbele aanhalingstekens all the way. In de tweede betekenis kan je trouwens niet anders dan dubbele aanhalingstekens gebruiken.

  3. En wat met de belga-berichten? Geen probleem bij ons op de redactie, wij hebben een meneer die knopjes uitvindt voor in onze tekstverwerker, en die heeft gewoon een knopje gemaakt die alle dubbele aanhalingstekens omzet in enkele! Ha! Handig!

  4. Lou

    @Saar: cool! Ik had al medelijden met de mens die dat allemaal manueel moest zitten aanpassen (o:
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: