Exclusief: klimaatwijziging laat zich horen

Vele westerse percussionisten hebben de gewoonte om de vellen van hun instrumenten op te spannen als ze spelen, en te ontspannen als ze stoppen met spelen. Het zou de duurzaamheid van je vel vergroten. Afrikanen zijn daar nonchalanter in en zetten hun slagwerk soms even in de zon alvorens ze beginnen spelen, zodat het vel beter gespannen is en een mooiere klank voortbrengt. Met primitieve instrumenten heb je vaak ook geen andere keuze: vijzen worden zelden gebruikt als spantechniek en dus is de zon de enige optie. Handig ook, ’t is in Afrika één van de weinige dingen waar nooit een tekort aan is.

Eind vorig jaar in Marokko gekocht: een slaginstrument dat ik al zolang ik het ken ‘tablas’ noem, maar een tabla blijkt dan toch weer iets anders te zijn (tips altijd welkom!). Anyhow, volgens de Marokkaan die er ongetwijfeld goed aan verdiend heeft, had het ding een ‘very good price’ en dan laat je zoiets niet liggen. De klankkasten zijn van klei, hebben geen klankgat en de vellen zijn opgespannen met wat wel eens dierlijke ingewanden zouden kunnen zijn. In Marokko had het een mooie klank, maar -wat Al Gore u ook probeert wijs te maken- het temperatuurverschil tussen Marokko en België bedroeg toen zo’n 30°C. Eens in ons landje aangekomen kon een waspoederton er qua klankkleur mee wedijveren.

Maar nu de zon zich eindelijk weer in al haar glorie laat opmerken, de proef op de som genomen en effectief: dat klinkt wel. Nu nog een camera met een deftige microfoon en u bent ook overtuigd.

Deel 1 is na een halfuurtje zon, deel 2 na een uurtje zon. U merkt het misschien ook aan de kleur van mijn armen.

(filmpje)

Advertenties  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

  Verbinden met %s%d bloggers liken dit: