Duisternis in het licht

Het zou nog eens wat zijn, ons allemaal in het duister hullen. Voor 5 minuutjes maar. K-city deed niet mee, dat zou onder wat vóór de verkiezingen onze toekomstige burgemeester was, wel anders geweest zijn.

Om kwart voor acht nog in het helverlichte centrum, thuisgekomen om precies 5 voor. De overburen waren weg, de spot met elektrisch oog dat hun territorium bewaakt, floepte wel aan. De andere buren waren thuis maar deden niet mee en keken naar Mijn Bijt Hond. (Zouden die ludiekenaren van Woestijnvis hun kijkers er trouwens attent op hebben gemaakt?)

Onze buitenlantaarn bleef uit. Niet praktisch om het sleutelgat van de voordeur te vinden, maar een mens moet er wat voor over hebben om de wereld te verbeteren. Binnengekomen, kaarsjes aangestoken, knus gemaakt, gebabbeld over het waarom en onszelf moed ingesproken dat er vast nog wel andere mensen van goeie wil zouden zijn. Ook al zijn het dan niet onze buren. En toen was het voorbij.

In Ter Zake lieten ze zien hoe de knipperlichtjes rond de bollen van het Atomium uitgingen. De spots van het er naast gelegen Koning Boudewijnstadion verlichtten ondertussen in al hun glorie de Brusselse skyline als nooit tevoren, symbolischer kon haast niet.

Er werd energie bespaard door naar schatting 300 000 gezinnen. Het elektriciteitsverbruik daalde tussen 19u55 en 20u00 met 2,7%. Doordat we nadien allemaal tegelijk het licht terug aandeden, is er alles bij elkaar eigenlijk meer energie verbruikt dan wanneer we het licht gewoon hadden laten branden. Volgende keer laten we het dus gewoon uit, willen we dat afspreken?

Advertenties

  1. Eve

    Tiens…volgens Bruno Tobback werd er netto energie bespaard hoor. Engergieverlies door het terug aansteken van licht, is dat niet vooral bij spaar- en TL-licht het geval? Ik ben geen specialist hoor, en anyway..ik heb én mijn pc afgezet, en de verwarming én het licht voor héél lang, want ik ben elders gaan kijken hoe de lichtjes doofden;-)

  2. Eve

    Hm..nu zie ik dat jijzelf ook van Kapellen bent, net als Harold, en ikzelf aan moederskant:-) Aah, ze wilden niet meedoen! Proper is dat!

  3. Lou

    Tja, sinds de verkiezingen leven we hier in een blauwe alleenheerschappij. Gezond is dat niet, vrees ik …
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: