Van het jaar

Belangrijke mensen maken in deze tijd van het jaar lijstjes, hele belangrijke mensen schrijven hun lijstje uit in volzinnen.

Iedereen journalist! Dat leek wel de evolutie van het jaar. Mensen maken het nieuws, nieuwsmakers maken fictie en fictieschrijvers schrijven gewoon non-fictie waarbij gelijkenissen met de werkelijkheid berusten op toeval.

Maar gewone mensen die het nieuws maken, dat viel wel het meest op en het had veel te maken met de site van het jaar. Neem nu dit videoverslag van een jonge allochtoon (hij komt tenslotte uit Woarehem) op het concert van het jaar. Ik vind dat fantastisch veel mooier dan wat er op het tv-nieuws te zien was over de fameuze hagelbui (van het jaar). Het zou zo in Man Bijt Hond kunnen.

Een week later schopte de politicus van het jaar het zowaar tot politicus van het jaar door bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen een monsterscore te halen waarvan de lul van het jaar zich een openstaand microfoontje schrok. Dat leverde meteen ook het tv-programma van het jaar op, al mogen Prison Break en “Onder de witte eiken” (op het schromelijk onderschatte Vitaya begot, met een geweldige Julien Vrebos, tevens het eerste praatprogramma op tv dat niét even goed op de radio zou kunnen, wegens ongelofelijk sterk in beeld gebracht) ook aanspraak maken op die titel.

Als “politicus van het jaar” een Miss België-verkiezing was, dan was Bart de Wever eerste eredame. Keihard op zijn bek gegaan, maar nog steeds even rechttoe rechtaan, geeft zijn fouten gewoon toe en blijft doodeerlijk, zo mogen er meer zijn in de politiek. Eén en ander had te maken met het woord van het jaar …

Alles behálve een brulboei en iemand die het totaal niet verdiende om zoveel stront over zich heen te krijgen was de schrijver van de blog van het jaar. En daarmee belanden we meteen in het hoofdstuk sport, waar drama altijd net dat tikje dramatischer is dan elders. Hoewel de gedopeerde van het jaar even aanspraak leek te maken op de titel sportfiguur van het jaar, gaat die eer uiteindelijk naar Paolo Bettini, die 3 weken nadat hij wereldkampioen wielrennen werd, ook de ronde van Lombardije won, en hoe. Kapot van het verdriet omdat hij een week eerder zijn broer had verloren in een verkeersongeval. Zoveel emoties op zo’n korte tijd, waar blijft een mens er mee? Een hartverscheurend tafereel op de eindmeet, dan maar.
Andere zeer betreurenswaardige overledenen het voorbije jaar waren theatermonument Julien Schoenaerts en tv-icoon Guido Depraetere.

Ook met Vincke & Verstuyft is het voorgoed gedaan, nadat Jef Geeraerts ze nog éénmaal op de voorgrond liet treden in het boek van het jaar. Eva De Roovere, Michael Franti & Spearhead en A Brand scheerden muzikaal hoge toppen en verdienen een gedeelde plaat van het jaar. De film van het jaar, gemaakt door de man van het jaar werd in ons land dan weer tegelijk bekeken door 200 politici, met dank aan de vrouw van het jaar.

Ik zou u ten slotte nog kunnen vervelen met de song van het jaar maar dat is er meer dan één en u vindt dat lijstje dankzij de wondere wereld van de technologische automatisatie gewoon hier terug.

Dat was het, voor van ’t jaar!

Advertenties
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: