Vietnamees, Irakees, platte kees

Dat bij de verslaggeving van een oorlog het fenomeen embeded journalism ernstig in vraag kan/moet worden gesteld, is al langer bekend. Den Amerikeunder is geen fan van pottenkijkers en daar zijn ze helemaal zelf achter gekomen tijdens de oorlog in Vietnam. Daar werd namelijk nogal wat uitgevreten en dat kwam ook ongecensureerd op tv. Oepsie, bad publicity, guys.

Wie niet weet niet deert en sindsdien wordt iedereen die op eigen houtje schrijft, fotografeert of filmt uit de oorlog geweerd. Met alle Chinezen, maar niet met de securityboys en -girl van Abu Graib … het schandaaleffect was er niet minder om (wereldwijd althans) dan in de jaren ’60 en ’70, toen de bevolking in het thuisland al eens ergens voor/tegen op straat kwam.

Maar het verschil tussen de beeldverslaggeving in Vietnam en Irak, dus … daarover ging Panorama vanavond, alvorens u dacht dat ik u daar om 02:55u spontaan over zou onderhouden. Het wordt nog de hele nacht herhaald, op Canvas, speciaal voor wie niet kan slapen van de warmte. Best de moeite, maar wees gewaarschuwd: u zal er nog minder van kunnen slapen.

Ben ik de enige die zich vragen stelt bij een regering die zich klaarblijkelijk meer zorgen maakt over hoe hun oorlog wordt gepropageerd, dan over de manier waarop ie gevoerd wordt?

En: “Vietnam kreeg tussen 1957 en 1975 zeven miljoen ton bommen over zich heen. Dat is 3x zoveel als heel Europa tijdens WO II.” Wij halen hier nog geregeld van die ondingen uit de grond. Zou er daar überhaupt al terug gras groeien, in Vietnam? Vergeet-mij-nietjes? Klavertjes vier?

Advertenties

  1. K’ben blij dat ik deze weblog gevonden heb! Ik kom hier zeker nog ’s terug.

    Toedeloe
    Zie je later–>
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: