Da trekt hie

Het woord “beurtbalkje” is ondertussen al even ingeburgerd in onze taal als Villa Tinto in de rosse buurt (Neen, een beurtbalkje is geen maatregel om de privacy van hoerenlopers te garanderen).

Maar wist u dat het principe van een verticale warme luchtstroom, vaak gebruikt aan de ingang van warenhuizen, óók een naam heeft? Een “luchtdeur” heet zoiets en het dient net als een tochtdeur om, jawel, tocht tegen te gaan. Het nadeel van een tochtdeur is echter dat ze vervaarlijk kan open- of dichtklappen door … tocht, veroorzaakt door een andere geopende deur. En dus is iemand ooit op het geniale idee gekomen om de vijand met de eigen middelen te bestrijden. Tocht verhinderen door “tegentocht” als het ware. Dat de klant zich bij het passeren van zo’n luchtdeur een weggeblazen hoedje schrikt, daar werd blijkbaar niet aan gedacht. Akkoord, ’t is wel praktisch bij regenweer.

Volgende keer onderhouden wij u in de categorie “Lou leert!” over het fenomeen “groene golf”. Iemand?


  1. Ewel é.. een groene golf.. dat is als je door alle groene lichten ineens kan rijden zo.. (amai dat is nog wel moeilijk uit te leggen eigenlijk)

  2. als ge u aan de toegelaten snelheid houdt, ga je – bijvoorbeeld op een ringweg rond een stad en zo – nooit aan de rode lichten moeten staan wachten maar kom je overal net aan wanneer het op groen springt 🙂

    tenzij er nog een laatste man achter u staat wanneer de bal vertrekt, tussen de keeper en de aanvaller en… ah nee, da’s buitenspel 😉

  3. Lou

    Inderdaad, inderdaad … D, u wint een stoomstrijkijzer voor de aanzet. F, u wint 2 bakjes gedestileerd water voor de afwerking.

    En daarbovenop allebei een gratis abonnement op Wikipedia!
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: