Reve & Claus uitgeteld

Is de grootsheid van literaire kanonnen af te leiden uit rekensommetjes? Neen, maar ik kon er niet aan weerstaan. ’t Is dat Tom Lanoye in De Morgen zegt dat hij Hugo Claus in zijn generatie groter vindt dan Gerard Reve.

Op Nederland 1 was, sinds Joop Schafthuizen vorige week vertelde dat het helemaal niet goed ging met Reve, de voorbije dagen geregeld een in memoriam te zien. Daarin kwam o.a. de verkoop (anno ‘99) van het oorspronkelijke manuscript van “De avonden” aan bod. Het werd toen geveild voor 160 000 gulden, dat is min of meer 2 880 000 BEF of 72 000 euro.

Begin dit jaar werd het manuscript van Claus’ “Het verdriet van België” verkocht door tweedehandsboekhandel De Slegte voor … 40 000 euro.

Dat is bijna de helft minder. Moet wel gezegd dat Reve’s manuscript per opbod werd verkocht en dat van Claus aan euh … een vaste winkelprijs ofzoiets, dus dat scheelt. En: “Het verdriet …” is bijna 40 jaar jonger dan “De avonden”. Een origineel manuscript is maw als wijn: het wordt beter met de jaren.

Wie dus plannen heeft om ooit een meesterwerk te schrijven, doet dat vanuit financieel standpunt beter vandaag dan morgen, anders hebben alleen uw kleinkinderen er wat aan.

Advertenties  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Google+ photo

  Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  w

  Verbinden met %s%d bloggers liken dit: